Barnspar 2023

Då var halvårsskiftet här, dags att stämma av barnspar 2023. Ett halvår med inflation, krig och svettiga räntehöjningar. Att börsen varit så pass stark, och därmed också utvecklingen på sparandet, föranleder en del höjda ögonbryn.

Men som vanligt ligger börsen 6–12 månader före utvecklingen och ser uppenbarligen där en tillvaro som verkar något ljusare än vad vi ser just här och nu. Tarot-korten visar betydligt lägre inflation och därmed också en avkylning av räntenivåerna. Dessutom har kvartalsrapporterna för Q1 generellt varit starka. Nu återstår bara att se om vagnarna hinner ifatt loket resten av året.

För er som sparar i fonder tycker jag man ska göra som John Bogle alltid sa, att man ska inte fundera så mycket på allt som kan hända, det är inte värt besväret, utan bara fortsätta med sitt sparande – stay the course.

Utvecklingen på årets barnspar 2023 har alltså varit stark. Fokus i portföljerna är fortfarande på teknik, globalt och småbolag samt investmentbolag. Barnens sparande är upp 21 procent YTD. Just nu är det 11 fonder. Suraste surdegen är en ESG-fond (BNP Paribas). Även Aktiespararna Direktavkastning har haft en dålig utveckling. Följande fonder finns med i deras portföljer:

Det finns de som har mycket bättre avkastning än jag. Och de som har sämre. Och sen finns det de som inte har något sparande alls. Det viktigaste är att ha en del av sparandet på börsen, tycker jag, så du över tid har en avkastning som är bättre än noll. Jag brukar tänka försiktigt 7–8 procent nominellt per år.

Jag jämför avkastningen på mitt sparande i första hand med noll, sedan med ett jämförelseindex och sist med någon tursam jäkel som har ännu bättre avkastning. På det sättet är jag nästan aldrig helt missnöjd, och ofta väldigt nöjd. Just nu är jag alltså väldigt nöjd.

Hoppas du fick lite inspiration till ditt fondsparande!

/Jonas Bernhardsson

Läs också:

2 svar på ”Barnspar 2023”

  1. Mycket läsvärt som vanligt!

    Kör en Indexfond, typ global eller USA, och glöm bort.

    Som Warren Buffett säger: ”Never bet against America!”

    Svara

Lämna en kommentar