­Årskrönika 2022

Årets sista börsdag är nu avslutad, dags att summera. Ungefär så här: ibland tjänar man pengar, ibland försöker man undvika att förlora pengar och ibland får man bita ihop. En summering av 2022 innebär att det var ett år då man fick bita ihop. Åtminstone för undertecknad. Här är ­rrskrönika 2022.

Jag får gå tillbaka i minnet till början av 1990-talet för att hitta en börsmiljö som har varit och är så extremt präglad av makro som 2022. Flera av de krönikor som jag har publicerat här under året har därför handlat om just makro:

Det blir lätt så här stökigt på finansiella marknader när obalanser ska rättas till. 20 år med stadigt fallande långräntor och stigande tillgångsvärden är unikt. Och en negativ styrränta har vi aldrig haft tidigare. Men det fick vi 2015. Addera Putins anfallskrig i Europa. År efter år har Riksbanken stirrat närsynt på tiondelar på inflationen och försökt få upp KPI/KPIF till målet på 2 procent genom att hålla styrräntan runt noll. Och sen plötsligt, like a bat out of hell, gick vi från ingen inflation till över 10 procent. Riksbanken tittade yrvaket upp och började höja. Sista kapitlet i sagan om nollränta ser nu ut att skrivas.

Riksbanken höjer styrräntan till noll (2019).

Hur gick det då? Master Portföljen landade på –21 procent för 2022 (2021: +57 procent). Det är jag naturligtvis inte nöjd med, men det blir så ibland, speciellt för buy-and-hold investerare. Med en renodlad trading-stil är det lättare att navigera i den här typen av börsmiljö, men som utpräglad långsiktig värdeinvesterare är det svårt att inte dras med när börsen rasar med –30 procent.

Största värdeökningarna i portföljen stod Lundin Energy för. Oljebolaget gick under året upp i Aker BP samt bildade Orrön. Därefter fick jag en fin resa i Netflix. Även Akelius RPD höll ställningarna och slutade på plus Så olja, film och Roger Akelius höll portföljen under armarna när kärninnehav som Bufab och Bilia fick stryk. 

Portföljutveckling och index 2022.

För oss föräldrar som sparar till barnen i aktier och fonder har 2022 inneburit en pedagogisk utmaning. Som ett omvänt Marshmallow-test ungefär. Ät din marshmallow nu, eller vänta och få en halv marshmallow om en stund istället.

Hur ser det ut framåt då? Som vanligt är det grumligt i kristallkulan. Men förr eller senare kommer börsen att tröttna på att rasa och framtidstron kommer tillbaka. Glöm inte att börsens normaltillstånd trots allt är att stiga, det är de utdragna börsrasen som är undantagen. Men obalanserna måste först rättas till för att vi ska hitta bränsle till en ny bull market.

Det jag främst tittar på just nu (förutom bolagens rapporter och guidning naturligtvis) är inflationen. Mitt base case här är att den toppar nu och är på väg ner. Framför allt i USA. För Europa ser det lite dystrare ut. Konsekvenserna av ett raserat energisystem kommer finnas kvar länge för oss på den här sidan Atlanten.

Inflationen i Sverige november 2022. Källa: SCB.

Så håll ett öga på KPI/KPIF. Det är nyckeln till räntor, kostnadstryck i ekonomin och hopp om framtiden. Nästa rapport från SCB släpps den 13 januari 2023 kl. 08.00. Don’t miss. Med förväntningar på fallande inflation kan ränteuppgången komma av sig. Det skulle få blodflödet på börsen och fastighetsmarknaden att koagulera och hoppet återvända för investerarkollektivet. Det är inte ett omöjligt scenario att vi till och med får se deflation under en period nästa år. Vi får se.

Som vanligt jämför jag avkastningen på mina investeringar i första hand med noll, därefter med index och allra sist med någon jäkel som har bättre avkastning. På det sättet är jag sällan helt missnöjd, och ofta väldigt nöjd. I år är jag alltså missnöjd.

Hoppas du fick lite tröst efter ett jobbigt år och inspiration att tänka framåt. Och för dig som är nybörjare, glöm inte: att börja spara och lära sig investera i en bear market är den bästa start du kan få som investerare. Goda tider skapar lättjefulla och svaga investerare med hybris; svåra tider skapar smarta investerare.

Gott slut & gott nytt år och var rädd om dig.

/Jonas Bernhardsson

Läs också:

Lämna en kommentar