Krig och börs

Både världen och börsen är stökiga platser där mänskliga drivkrafter som girighet och rädsla möts. Torsdagen den 24 februari 2022 inledde Putin en invasion av Ukraina, ett självständigt och demokratiskt land i Europa. Krig berör mig alltid illa, så även denna gång. Avståndet fågelvägen från den lilla ort där jag växte upp i Skåne till norra Ukraina är lika långt som från min hemort till Sundsvall.

Så jag slits jag mellan intellektets utmaning att vara rationell i ännu en så kallad outlier-situation och övervaka mina investeringar och det ansvar jag har där – och de starka känslor jag har inför Putins invasion av ett självständigt och demokratiskt Ukraina och sympatierna för det ukrainska folket. Så man behöver hålla hjärnan kall och hjärtat varmt.

Att zooma ut och titta på historiska reaktioner på liknande händelser är ofta värdefullt. Men glöm inte att historien på sin höjd rimmar, den upprepar sig inte. Finansiella marknader består av den kollektiva analysen och det samlade agerande hos alla investerare. Finansiella marknader är därför inte linjära och förutsägbara, utan ofta stökiga och oberäkneliga.

Vill man ändå gräva i historik har LPL Research gjort en sammanställning av liknande historiska händelser och hur S&P 500 har reagerat, både kortsiktigt och på lite längre sikt. En grovt förenklad sammanfattning lyder ungefär så här: börsen skakar av sig krig och går vidare.

Är det så enkelt? Nej, naturligtvis inte. Dels beror det på din tidshorisont, dels på inriktningen på dina innehav, men även på den samlade analysen. Hotet mot börsen och dina investeringar är inte bara krig och instabila marknader, utan även en långvarig obalans med artificiellt låg kostnad för kapital och begynnande inflationstendenser, oavsett om man anser att det är tillfällig inflation eller begynnande. Som vanligt är det inte så lätt. Nobelpristagaren Paul Samuelson brukade säga att marknaden är så svår att förutspå eftersom så många smarta människor försöker göra just det.

Krig ställer saker och ting på sin spets och tvingar oss att välja. Och jag påminns ännu en gång om vad jag tror på och vill kämpa för: demokrati och marknadsekonomi; öppna samhällen och fri handel mellan människor, företag och länder. Enkla principer väl värda att kämpa för. TINA – There Is No Alternative.

Så försök håll hjärnan kall och hjärtat varmt och var rädda om er.

/Jonas Bernhardsson

Vill man stötta Ukraina kan man donera pengar direkt till deras centralbank här

Skänk pengar för att stödja Ukraina

Lämna en kommentar