Årskrönika 2021

Årets sista börsdag är avslutad, dags att summera. Som vanligt har det varit ett stökigt år, präglat av förnyad covid-oro och restriktioner, tvära kast och hack i supply chain. Hösten fortsatte med inflationstryck och paus i den digitala drömfabriken. Lagom till den vingliga starten på julrallyt kom brädspelen fram.

Många av de yngre investerarna tycker kanske att det har varit ett unikt år. Men då påminns jag om Jesse Livermores klassiska citat från Reminiscences of a Stock Operator av Edwin Lefevre, Citatet är 100 år gammalt och ger alltid lite perspektiv: 

”There is nothing new in Wall Street. There can’t be because speculation is as old as the hills. Whatever happens in the stock market today has happened before and will happen again.”

Hur gick det då? Bäst i år gick den egna Master Portföljen som landade på +57% YTD. Det är jag naturligtvis otroligt nöjd med (trots mängder av misstag, som vanligt). Största värdeökningarna kom från Bufab, Instalco, Bilia, Lundin Energy och Cibus. Sämst gick Millicom och Storytel. Millicom var ett turnaround-case (har släppt det). Storytel har jag velat fram och tillbaka i och landade till slut på minus. Total avkastning 3 år ligger nu på 179 procent.

I PPM och barnens fondportföljer gjorde jag få förändringar. Fokus är på teknik, globalt och småbolag. Portföljerna är ganska koncentrerade (ofta runt 8–10 innehav). PPM slutade på +32 procent för 2021 (+38 procent 2020) och barnens sparande på +19 procent (+49 procent). Antar att barnen inte är så nöjda med min insats i år. Kanske byter de ut mig. Barnens fonder till vänster och PPM till höger:

Nästa år då? Jag har låga förväntningar på att upprepa årets avkastning. Faktum är att jag har svårt att se var avkastningen ska komma från överhuvudtaget 2022. Men så tycker jag ofta. Och det brukar alltid dyka upp något. Som vanligt vet man inte. När jag funderar över vad 2022 kommer att föra med sig tänker jag på ett citat av James Palysted Wood:

”The thing that most affects the stock market is everything.”

Jag påminns också, ännu en gång, om den något fåfänga uppgiften att försöka spå vad som kommer hända med börsen. Nobelpristagaren Paul Samuelson beskrev det bra när han sa att marknaden är så svår att förutspå eftersom så många smarta människor försöker göra just det.

En finansiell marknad består av den kollektiva analysen och det samlade agerandet hos alla investerare. Finansiella marknader är därför inte linjära och förutsägbara, utan ofta stökiga och oberäkneliga.

För alla som sparar i fonder tycker jag att John Bogle har en bra inställning. Han sa att man inte ska fundera så mycket på allt detta, om börsen ska gå upp eller ner, det är inte värt besväret, utan bara fortsätta med sitt sparande – stay the course.

Som vanligt jämför jag avkastningen på mina investeringar i första hand med noll, därefter med index och allra sist med någon jäkel på finanstwitter som har ännu bättre avkastning. På det sättet är jag nästan aldrig helt missnöjd, och ofta väldigt nöjd.

Hoppas du fick lite inspiration till dina investeringar.

Gott slut & gott nytt år – och var rädd om dig!

/Jonas Bernhardsson

Läs också:

Lämna en kommentar