Vart är inflationen på väg?

Den rusande inflationen har tryckt upp såväl styrräntor som långräntor och sänkt börsen med över 30 procent hittills i år. En inbromsning av ekonomin ser oundviklig ut, så många investerare är nu extra uppmärksamma på kvartalsrapporterna som börjar ticka in om några veckor, samt framför allt guidning i dessa.

Och så har vi den gäckande inflationen som håller i taktpinnen inför hela orkestern. Från att ha varit mer eller mindre livlös år efter år och en icke-faktor fick vi se en ketchupeffekt i slutet av förra året. För närvarande ligger den nära 10 procent, en siffra som hade lockat till skratt bara för något år sedan. Samtidigt ligger styrräntan på blygsamma 1,75 procent, trots senaste monsterhöjningen på en hel procentenhet.

Så vad händer nu? Investerarkollektivet håller ögonen på inflationen som började dra rejält i slutet av 2021 och framförallt i början av 2022. När vi närmar oss denna perioden bör KPI/KPIF sakta in. Tänk på att inflationen mäts som förändring jämfört med motsvarande period året innan. Till exempel, prisindex för mars 2022 jämförs med prisindex för mars 2021 och så vidare. För att inflationen ska fortsätta ligga på samma nivå i vinter ska prisökningarna alltså fortsätta upp med lika mycket jämfört med vintern 2022.

Konsumentprisindex (KPI). Källa: SCB.

Så kan det naturligtvis vara, att inflationen fortsätter upp. Samtidigt är det flera indikatorer som pekar rejält nedåt nu. Oljan har backat, fraktkostnader har kollapsat och flera råvaror och metaller har gått ner rejält. S&P Goldman Sachs Commodity Price index är ner 20 procent sedan toppen i juni. Koppar och aluminium ned 30–50 procent.

Råvaruindex. Källa: Bloomberg.

Vad innebär allt detta? Om vi får ner kostnadsexplosionen i energi, transporter och råvaror så minskar trycket rejält på den breda inflationen. Då är det till och med möjligt att inflationen kollapsar, att vi får deflation under en period. Ja, det kan låta galet, från en ytterlighet till en annan. Just another day in the financial markets.

Om inflationen lugnar ner sig innebär det att kostnadstrycket på industrin minskar och ränteuppgången kan plana ut. Och det kan vara allt som behövs för att ge investerarkollektivet lite hopp om framtiden. Glöm inte, börsen ligger ofta 12 till 18 månader i förväg. När inflationen toppar är ofta ett utmärkt tillfälle att köpa aktier.

Ytterligare en anledning till att inflationen förmodligen lugnar ner sig är att ekonomin saktar in och konsumenter drar åt svångremmen. Konjunkturinstitutet (KI) har en ny prognos som visar på en inbromsning och en fallande inflation redan i början av 2023. Det är de naturliga svängningarna i konjunkturen och som lite förenklat kan beskrivas så här:

Konjunkturen går upp och ner. Källa: Investeraren.

Vad talar emot att inflationen skulle sjunka? I Europa är det främst den egenskapade energikrisen som gjort oss beroende av olja och rysk gas (USA har inte det här problemet). Tyskland sitter här i en rävsax. Så länge som vi inte har en egen stabil energiförsörjning och så länge vi måste köpa gas av Ryssland kan det mesta hända. En eskalering av Rysslands anfallskrig i Ukraina oroar naturligtvis också. Därför ligger både deflation och fortsatt hög inflation i korten.

Om inflationen lägger sig (huvudscenariot) och ränteuppgången kommer av sig är det naturligtvis goda nyheter för börsen. De dåliga nyheterna är en begynnande lågkonjunktur. Så håll ögonen på inflationen. SCB släpper statistik för september den 13 oktober i nästa vecka. Och följ guidningen i kvartalsrapporterna som snart börjar droppa in. Då får vi se vart det lutar.

/Jonas Bernhardsson

Läs också:

Lämna en kommentar