Barnspar och PPM 2024

Halvårsskiftet är här, dags för avstämning. Grymt bra drag i PPM-portföljen som är upp hela +23 procent sedan årsskiftet. Även barnens sparande har haft en stark utveckling och är upp +18 procent. Det här är ingen utveckling som jag förväntar mig ska hålla i sig, men det är alltid kul när det drar.

Viktigast av alt är dock det långsiktiga sparandet och att fortsätta spara även när det tar emot. Stay the course, som John Bogle ofta sa. Bogle är urfadern till indexfonder och långsiktigt aktiesparande, jag har skrivit om honom och hans syn på investeringar i Investera som mästarna.

PPM 29/6 2024

Fördelningen av sparandet i barnens portföljer och PPM ser vid halvårsskiftet ut så här. Det är fortfarande fokus på teknik, globalt och småbolag. Barnen har dessutom fått sin första investering i AI (ETF). Det kan ju vara bra att äga lite AI om nu AI ska ta deras jobb i framtiden.

Innehav barnspar och PPM 29/6 2024

Det finns de som har bättre avkastning än jag. Och de som har sämre. Och sen finns det de som inte har något sparande alls (och därmed ingen avkastning). Det viktigaste är att ha en del av sparandet på börsen, så du över tid har en avkastning som är bättre än noll. Jag brukar tänka försiktigt 7–8 procent nominellt per år. Ofta blir det betydligt högre. Och på lång sikt slår det alltid banksparande (och avkastningen hos dem som inte har något sparande alls).

Sparande och investeringar är faktiskt något som är tillgängligt för alla. Det är inte en exklusiv klubb för en viss socialgrupp eller klass i samhället. Alla kan spara. Alla kan investera. Har du inte börjat än, så börja nu. Du kommer tacka dig själv om 30 år.

Här visar jag hur du enkelt kommer igång

Jag jämför avkastningen på mitt sparande i första hand med noll, sedan med ett jämförelseindex och sist med någon tursam jäkel som har ännu bättre avkastning. På det sättet är jag nästan aldrig helt missnöjd, och ofta väldigt nöjd. I år är jag alltså väldigt nöjd.

Hoppas du fick lite inspiration till ditt sparande och dina investeringar!

/Jonas Bernhardsson

Lämna en kommentar