Uppdatering PPM och barnens fondsparande

Både barnens fondsparande och mitt eget PPM har efter en stark inledning på året hamnat i en ganska medioker utveckling så här långt vid halvårsskiftet. Sektorrotationer (och rekyler) från teknik, tillväxt och ESG har gjort att utvecklingen bara ligger ett par procentenheter över index på 12 månader och halva index för i år (YTD). Ingen överavkastning med andra ord. Men samtidigt en rejäl överavkastning jämfört med att ha noll sparande.

Hur sparar jag åt barnen? Jag sätter undan deras julklappspengar och födelsedagspengar samt sonens studiebidrag (han är fortfarande ovetande om detta, och jag hoppas han inte läser denna blogg). Ibland tecknar jag erbjudanden om nyintroduktioner (IPO). Sparandet sker i fonder som ligger i en ISK. Sparandet står i barnens namn (de är 12 och 17 år). Jag brukar aldrig ha över 10 fonder. Just nu är det 9.

Saker som jag tittar på när jag väljer fond är: fondens inriktning, track record (3–5 år), förvaltare, Morningsstars fondbetyg, risknivå och fondavgift. Jag har öppnat ett konto på Savr för att sänka mina fondavgifter.

Utvecklingen på 12 månader i barnsparandet är 38 procent, och i år (YTD) 11 procent samt i PPM (YTD) 17 procent. På 3 år är barnens sparande upp +118 procent. Barnspar (i fallande storleksordning) till vänster och PPM till höger:

Barnens fonder och PPM.

Som vanligt jämför jag avkastningen på mitt sparande i första hand med noll, därefter med ett jämförelseindex och allra sist (och ofta inte alls) med någon som har haft bättre avkastning. På det sättet är jag nästan aldrig helt missnöjd, och ofta väldigt nöjd. För närvarande är jag alltså ”inte helt missnöjd”…

Hoppas du fick lite inspiration till ditt fondsparande!

/Jonas Bernhardsson

Läs också:

Lämna en kommentar