När avkastningen uteblir

Den senaste tidens rekyl har gett aktieägare anledning att zooma ut lite. På lång sikt går börsen alltid upp – det är mantrat vi har lärt oss att rabbla. Och visst ger börshistorien tydligt stöd för det påståendet. Men vad innebär ”på lång sikt”? Och hur ser undantagen ut, med ingen avkastning? Och vad innebär det för dig?

De senaste årens bull market har skapat bilden hos många nybörjare av en kurva som går rakt upp i himlen. Nedgångar är temporära och ska utnyttjas för att köpa mer. Allt som står mellan dig, ditt månadssparande och din första miljon är en enkel matematisk ränta-på-ränta-beräkning. Och innan du nu får upp pulsen alltför mycket, börsen är verkligen en fantastisk pengamaskin. På lång sikt. Men det finns perioder utan avkastning. Långa perioder.

Låt oss börja med huvudregeln. Statistik visar att på lång sikt går börsen upp ungefär 6,5 procent realt (rensat för inflation) och runt 8 procent nominellt. Över 200 år av börsstatistik från den amerikanska börsen ger en tydlig bild. Även den svenska börsen uppvisar liknande statistik. Så ja, vi bör alla bör ha en del av vårt sparande på börsen. Ett långsiktigt direktägande i värdeskapande verksamhet är verkligen något fantastiskt.

Hur ser undantagen ut då? Börjar vi med årsperioder finns det gott om exempel på år då börsen rasat med 25 procent upp till över 40 procent.

Källa: Edvinsson, R., House Prices, Stock Returns, National Accounts, and The Riksbank Balance Sheet 1620-2012.

Diskuterar vi avkastning på lång sikt är avkastning för enskilda år dock inte så mycket att hänga upp sig på. Med möjligt undantag för de som precis börjat fondspara och förlorat 25 till 40 procent av sitt sparande. På lång sikt hämtar börsen igen det.

Men nu kommer några andra undantag, och de är kanske betydligt besvärligare att smälta. Om vi bryter ner avkastning i tioårsperioder finns det flera rysare. Några påminner om skräckfilmer från 70-talet utan lyckligt slut. Just under 70-talet backade börsen realt med 3,1 procent per år. Det är 10 år med negativ årlig real avkastning.

Men det finns ännu värre 10-årsperioder. Mellan 1910 och 1919 stod börsen nästan still nominellt och backade hela –7,1 procent per år realt. Även mellan 1930 och 1939 backade börsen både nominellt och realt.

Källa: Edvinsson, R., House Prices, Stock Returns, National Accounts, and The Riksbank Balance Sheet 1620-2012.

Så det finns anledning att rucka lite på bilden av spikraka kurvor som går till himlen. Det är sunt och ger en mer realistisk bild av vad man kan förvänta sig – samt lite bättre nattsömn kanske.

Hur kan man minska risken att man investerar vid fel tillfälle? Ett en­kelt sätt är att man sprider sina inköp över tid. Är man dessutom lång­siktig minskar risken ytterligare.

Vad är sannolikheten att du förlorar pengar på aktier om du är lång­siktig? I den statistikspäckade tegelstensboken med den lämpliga titeln Stocks for the Long Run visar Siegel tydligt hur risken faller med tid. En ak­tieinvestering under en dag ger en risk på drygt 50 procent för förlust. En aktieinvestering med en tidshorisont på 17 år har noll risk.

/Jonas Bernhardsson

Läs också:

Boktips:

Lämna en kommentar