Kom igång – bli en investerare

Är du nybörjare? Börja då här. Det tar några minuter, och du behöver fatta ett par beslut, men det är inte speciellt svårt.

  • Vad behöver jag?
  • Vilken mäklare ska jag välja?
  • Vilket slags konto ska jag ha?

Vad behöver jag?

För aktiesparande behöver du ett aktiekonto hos en mäklare. För räntesparande räcker det med att välja ett sparkonto (se längre ner). 

Vilken mäklare?

Det finns flera olika mäklare att välja mellan och de har alla lite olika erbjudanden, så du får jämföra villkor, avgifter, utbud och service m m. De två största är Avanza och Nordnet.

Här kan du anmäla dig som kund hos Avanza

Här kan du anmäla dig som kund hos Nordnet

Vilket slags konto?

Du behöver ett aktiekonto för att kunna handla med aktier. Det finns tre varianter:

  • Traditionellt Aktie- och fondkonto
  • Kapitalförsäkring (KF)
  • Investeringssparkonto (ISK)

Den största skillnaden är skatten. På ett Aktie- och fondkonto betalar du 30 procent skatt på alla dina vinster. Förluster är avdragsgilla mot vinster. I KF och ISK betalar du en schablonskatt. Beräkningen av schablonskatten är lite komplicerad, men ser ut så här:

Skatteunderlaget beräknas som statslåneräntan plus 1% (med ett golv på 1,25%) vilket sedan beskattas med 30%. För 2022 är skatten 1,25% x 0,3 = 0,375% av portföljvärdet.

Läs mer om skillnaderna mellan Aktie- & Fondkonto, KF och ISK här

Till exempel, för en aktieportfölj på 100.000 kr som under ett år stigit med 10% i värde beräknas skatten på ett vanligt Aktie- och fondkonto så här:

   10.000 kr x 30% = 3.000 kr

Samma aktieportfölj beskattas i en KF eller ISK så här:

   100.000 kr x 0,375% = 375 kr

Normalt sett är alltså en ISK eller en KF billigare än ett Aktie- och fondkonto. Jag rekommenderar att öppna ett ISK.

Öppna ett ISK på Avanza här

Öppna ett ISK på Nordnet här

Grattis – nu är du klar!

Vad ska jag investera i?

Nu börjar det egentliga arbetet, att leta efter efter investeringar. Ett enkelt sätt att tänka på är att dela in ditt sparande i olika riskklasser. Lägst risk har räntesparande med insättningsgaranti. Investeringar i aktier och fonder innebär alltid risk.

Avskyr du risk?

Vill du ha minimal risk är det räntesparande med insättningsgaranti som gäller. Problemet är att inlåningsräntan ligger nära 0 procent. Letar du lite kan du hitta räntor på runt 0,5 procent. Binder du din inlåning på 12-24 månader kan du komma upp i runt 1 procent. Insättningsgaranti innebär att du får tillbaka ditt sparkapital upp till 1.050.000 kronor per institut vid en konkurs.

Här hittar du räntesparande med insättningsgaranti

Letar du ytterligare kan du hitta räntor runt 3-4 procent. Men då får du ingen insättningsgaranti. Går finansinstitutet i konkurs kan du förlora ditt sparkapital. Risken för att det ska hända är ofta väldigt låg, men inte obefintlig.

OBS: med dagens låga räntor är ISK och KF mindre lämplig för räntesparande. Din årliga avkastning behöver överstiga 1,5% för att en ISK eller KF ska vara lönsam. 

Viill du äga aktier men orkar inte?

Vill du investera i aktier men har inte tid eller intresse? Jag rekommenderar passiv förvaltning i en bred fond som följer index. Du slipper att betala för aktiv förvaltning och får en fond som följer index. Köp och lägg i byrålådan. Låter tråkigt kanske, men du får en fond med bra riskspridning som över tid ger en fin utveckling.

Avanza Zero – ingen avgift alls

Nordnet Indexfond Sverige – ingen avgift alls

Tycker du indexfonder är tråkiga?

Ja, då finns det två alternativ kvar om du vill ta lite mer risk. Antingen får du börja leta bland aktivt förvaltade fonder eller bygga en egen aktieportfölj. Jag sparar själv och till barnen i fonder

Mina egna fondval hittar du här
 

Gillar du risk?

Efter ett tag när du blivit mer kunnig kommer du att börja bilda dig en egen uppfattning om hur du vill investera. Genom att ha en egen investeringsstrategi ökar du ditt risktagande och därmed också dina möjligheter till en bättre avkastning.

Lycka till!

/Jonas Bernhardsson 

↑ Tillbaka till toppen