Kom igång och bli en investerare

Är du nybörjare och vill lära dig att investera? Börja här. Det tar några minuter, och du behöver fatta två beslut, men det är inte speciellt svårt. Så oavsett om du vill spara till dig själv eller till barn och barnbarn i fonder eller bygga upp en aktieportfölj behöver du börja här 👇👇👇

Vad behöver jag?

Du behöver en mäklare och ett aktiekonto.

Vilken mäklare ska jag välja?

Det finns flera olika mäklare att välja mellan och de har alla lite olika erbjudanden, så du får jämföra villkor, avgifter, utbud och service m m. De två största är Avanza och Nordnet.

Vilket konto ska jag ha?

Du behöver ett aktiekonto för att kunna investera i aktier. Det finns tre varianter:

  • Traditionellt Aktie- och fondkonto
  • Kapitalförsäkring (KF)
  • Investeringssparkonto (ISK)

Den största skillnaden är skatten. På ett Aktie- och fondkonto betalar du 30 procent skatt på alla dina vinster. Förluster är avdragsgilla mot vinster. I KF och ISK betalar du en schablonskatt. Beräkningen av schablonskatten är lite komplicerad, men ser ut så här:

Skatteunderlaget beräknas som statslåneräntan plus 1% (med ett golv på 1,25%) vilket sedan beskattas med 30%. För 2024 är skatten 3,62% x 0,3 = 1,086% av portföljvärdet. Till exempel, för en aktieportfölj på 100.000 kr som under ett år stigit med 10% i värde beräknas skatten på ett vanligt Aktie- och fondkonto så här:

   10.000 kr x 30% = 3.000 kr

Samma aktieportfölj beskattas i en KF eller ISK så här:

   100.000 kr x 1,086% = 1.086 kr

Normalt sett är alltså en ISK eller en KF billigare än ett Aktie- och fondkonto. Jag rekommenderar att öppna ett ISK.

Grattis – nu är du klar!

/Jonas Bernhardsson

Tips, fortsätt gärna här: