Mina bästa boktips

Jag får ibland frågan om vilka böcker jag rekommenderar för investerare. So here you go. Det här är min lista över de 10–20 böcker som påverkat mig mest genom åren och som jag fortfarande återvänder till med jämna mellanrum. Några är tunga faktaböcker, andra är ren storytelling. Ingen inbördes rangordning. Jag förmodar att om tio år har några böcker tillkommit, men ingen har fallit bort. Vi får se.

One Up on Wall Street

Peter Lynchs bok gick hem hos mig redan från första början. Jag tycker om den lätthet med vilken Lynch berättar om sin investeringsstil, humorn och känslan han förmedlar att gemene man kan slå proffsen genom att använda egen kunskap om sin vardag. En klassiker om sunt förnuft på aktiemarknaden.

Köp boken på Adlibris
Köp boken på Bokus

Reminiscences of a Stock Operator

Få böcker har gjort så stort intryck på mig som Lefevres berättelse i första person om spekulanten Jesse Livermore för 100 år sedan. Det är häpnadsväckande lite som har hänt med spekulantens psykologi på 100 år. En av de mest citatvänliga böcker som finns.

Köp boken på Adlibris
Köp boken på Bokus 

A Random Walk Down Wall Street

Malkiels bok är späckad med information. Den är lite akademisk, med en del torr humor. Budskapet är att det är svårt eller omöjligt att över tid överträffa en bred aktieportfölj. Samtidigt visar Malkiel vilken fantastisk placering börsen är. Bra allmänbildning.

Köp boken på Adlibris
Köp boken på Bokus

Market Wizards

Schwagers första bok där han intervjuar traders och berättar ingående och personligt om hur de arbetar. Boken var en stor ögonöppnare för mig, detta var tiden innan alla bloggar och poddar. Här får man en inblick i hur det är att vara en trader. Även New Market Wizards och Stock Market Wizards är bra.

Köp boken på Adlibris
Köp boken på Bokus

Stocks for the Long Run

Siegels bok är en tegelsten och inget man sträckläser. Den är lite i samma anda som Malkiels bok. Jag återvänder ofta till den och använder den ibland som referensbok. Här finns omfattande statistik. Siegel berättar inte vilka aktier man ska äga, eller när man ska köpa aktier, men att man ska äga aktier.

Köp boken på Adlibris
Köp boken på Bokus

Thinking, Fast and Slow

Behavioural finance har blivit stort idag och det var Kahneman och Tversky som lade grunden genom att utforska våra irrationella beteenden. Michael Lewis berättar i The Undoing Project historien om hur de båda israelerna träffades och började jobba ihop. Howard Marks skriver om tillämpningen för investerare i The Most Important Thing.

Köp boken på Adlibris
Köp boken på Bokus

The Big Short

Egentligen har jag lust att rekommendera alla Lewis böcker för hans förmåga att berätta om komplexa ekonomiska händelser och väva in personporträtt för att skapa dramatik och förståelse. Boken handlar om finanskrisen 2008. Lewis följer några investerare som gick mot strömmen. Jag skriver om Michael Burry, en av investerarna, i en blogg här.

Köp boken på Adlibris
Köp boken på Bokus

How To Make Money in Stocks

En bok som jag kom tidigt i kontakt med och som gjorde intryck. O´Neill skriver enkelt, lättläst och begripligt om hur han jobbar med att hitta investeringar. Det här är en bok som håller bra.

Köp boken på Adlibris
Köp boken på Bokus

The Warren Buffett Way

Det finns många böcker om Buffett, så det är svårt att välja bara en. Men denna av Hagström är en klassiker som jag fortfarande tycker är riktigt bra. Alla seriösa värdeinvesterare måste ha minst en bok om Buffett i sitt bibliotek.

Köp boken på Adlibris
Köp boken på Bokus

The Intelligent Investor

Jag tvekade om jag skulle ta med Grahams bok. Ja, det är en klassiker. Ja, det är Buffetts favoritbok. Men den är också lite omständlig och bitvis tråkig. Så det är kanske inte boken man ska börja med. Men eftersom Graham ger dig investerarens mind-set är den oumbärlig. Jag skriver om boken här.

Köp boken på Adlibris
Köp boken på Bokus

Common Stocks and Uncommon Profits

Buffett hade två läromästare: Benjamin Graham och Philip Fisher. Detta är Fishers bok som utvecklar mycket av Grahams tankar. Fisher var en excentriker och enastående investerare. När han var 85 år berättade han att han letade efter investeringar som han kunde behålla i minst 30 år.

Köp boken på Adlibris
Köp boken på Bokus

Technical Analysis of Stock Trends

Originalet till att beskriva teknisk analys. I en djungel av böcker om TA tycker jag att denna (och Prings bok Technichal Analysis Explained) är mest uttömmande. Ett fantastiskt referensverk för tradern.

Köp boken på Adlibris
Köp boken på Bokus

Seeking Wisdom, From Darwin to Munger

En lite udda bok full av guldkorn om investeringar, filosofi, visdom och livet.

Köp boken på Amazon

Lyssna på böcker:

Lämna en kommentar