­Årskrönika 2023

Årets sista börsdag är nu avslutad, och en summering av börsåret 2023 ser ut ungefär så här: det mesta ordnade upp sig på slutet. Inflationen fortsatte falla, räntorna vände ner, börsen fick syre och rusade från slutet av oktober och hela vägen in i mål. Till och med kronan stärktes.

Avkastningen landade på 29 procent, vilket kanske var svårt att ana i början av året. Men avkastning för värdeinvesterare är sällan linjär. Jag har sett avkastningskurvor för duktiga traders som varit väldigt jämna, med små svängningar (liten standardavvikelse). Men för värdeinvesterare brukar kurvorna se mer röriga ut. Plötsligt värderar marknaden upp ett stort innehav i portföljen, och det kan ske på några månader eller till och med veckor.

Största bidraget till avkastningen kom från småländska Bufab, ett av kärninnehaven och portföljens största innehav, som steg 65 procent. Även Netflix bidrog med en årsavkastning i samma klass. Bilia är ett annat kärninnehav som har haft det lite motigt, men som fick bra skjuts i slutet av året. 

Portföljen är obelånad och fokuserad/koncentrerad. De största innehaven vid årsskiftet är Bufab, Bilia, Netflix och Aker BP som står för 75 procent av portföljen. Kassa ca 3 procent. Årets surdegar var Resurs Bank och Akelius Residential Property D.

PPM-portföljen steg +31 procent. De fem fondinnehaven är:

PPM 2023

Vilka mål har jag för min avkastning? Jag lever på avkastningen i dag, men jag har inga mål hur stor den ska vara från år till år, det blir vad det blir. Jag jämför min avkastning först med noll, sedan med ett jämförelseindex och sist med någon tursam jäkel som har ännu bättre avkastning. På det sättet är jag nästan aldrig helt missnöjd, och ofta väldigt nöjd.

Det finns de som har mycket bättre avkastning än jag. Och de som har sämre. Och sen finns det de som inte har något sparande alls, och därmed ingen avkastning alls. Alla bör ha ett sparande, tycker jag, och alla bör ha en del av sitt sparande som delägare i värdeskapande verksamheter (aktier/fonder). Det är sunt för individen, det är sunt för samhället.

Vad tror jag om 2024? Som vanligt är jag försiktig med prognoser, man blir oftast överraskad är min erfarenhet. Men det finns några scenarion som jag förhåller mig mer till än andra. Och det jag skrev i mars förra året står fortfarande ganska intakt:

”Mitt eget grund-scenario ser ut ungefär så här: vi är på väg in i lågkonjunktur, sysselsättningen kommer att falla, bostadslånen kommer att fortsätta bli dyrare och bostadspriser kommer fortsätta gå ner. Sedan tror jag på ett brant fall i inflationen, ganska snart, kanske till och med deflation under en tid, som följs av stagnerande ränteuppgång, kanske till och med sänkning av styrräntan och en allmän stabilisering av läget. Ungefär så.”

Du kan läsa krönikan här: Makro-pusslet

Hoppas du fick lite inspiration för ditt sparande och dina investeringar. Och för dig som är nybörjare, glöm inte: att börja spara och investera i unga år är fantastiskt. Vissa år tjänar du pengar, andra år lär du dig. Goda tider skapar lättjefulla och svaga investerare med hybris; svåra tider skapar smarta investerare. Fortsätt att kämpa på, du har tiden på din sida.

Gott slut & gott nytt år och var rädd om dig!

/Jonas Bernhardsson

Läs också:

2 svar på ”­Årskrönika 2023”

  1. Tack för ett bra inlägg och en fenomenal blogg i största allmänhet!
    Har precis upptäckt bloggen efter att ha läst Investeraren som jag uppskattade väldigt mycket.

    Önskar dig en hög avkastning 2024!

    / Martin

    Svara

Lämna en kommentar