Hur jag fondsparar

Jag får ofta frågor kring hur jag fondsparar och vilka jag fonder jag har. Så här är en översikt av hur jag tänker. Det var mina föräldrar (min mamma mest) som började fondspara åt mig när jag var runt 20 år. Då tyckte jag fruktansvärt tråkigt, det som lockade var en egen aktieportfölj. Ju äldre jag blir, desto mer positiv är jag till fondsparande. Det är skönt att lämna över förvaltning till någon annan.

Idag fondsparar jag till mig själv, till barnen (som är 11 och 16 år) i ISK och KF, i PPM och till hustrun. Mitt tänk är ganska traditionellt; mest offensiv är jag i barnens fondsparande då detta sparande är mer långsiktigt, där är det fokus på teknik, globalt och småbolag. Barnens fonder ligger i en ISK på Avanza. Jag månadssparar inte, utan sätter in födelsedagspengar och julklappspengar. Egentligen är det bättre att ha ett månadssparande.

Hur agerade jag under coronakrisen i våras när börsen rasade över 30 procent? I fondsparandet gjorde jag faktiskt inga ändringar alls. Så jag följde med ned i raset och följde sedan med upp. Det är alltid lätt att vara efterklok kring hur man skulle agerat, men min grundprincip är att ju mer långsiktig jag är, desto mindre aktiv är jag.

Här kan du se mina fonder

Barnens sparande är upp +22 % YTD. Det är i mina ögon en ohållbar långsiktig utveckling, då jag snarare tänker 8–10 % per år och är lite mer krass kring min egen förmåga att välja superfonder. Men det är alltid kul när stora uppgångar inträffar. För mig är det viktigaste att ha ett långsiktigt sparande på börsen. Sen blir det var det blir.

Hur hittar jag fonder? Jag tycker Twitter är ett fantastiskt forum. Ibland lägger jag upp mitt fondsparande och så får jag tips på andra fonder som jag kan kolla upp. Jag letar även på följande platser:

Jag har startat ett konto på Savr

Fondsparandet åt barnen tycker jag är viktigast. Jag vill visa dem hur sparande och investering fungerar. Kanske fastnar något. Jag är jätteglad att min mamma var envis och började fondspara åt mig (när ingen annan jag kände gjorde det) och även om det inte var stora summor så var det en märklig känsla att se hur ränta-på-ränta övertid bara tuggade på. Kan jag ge mina barn samma insikt är jag jättenöjd, oavsett om den årliga avkastningen blir 2 procent eller 8 procent.

Lycka till med ditt fondsparande!

/Jonas Bernhardsson

Läs också:

Lämna en kommentar