Bear market rally

Marknaden steg med över 4 procent igår (OMXSPI) vilket väckte liv i förhoppningar om en botten och att en ny bull market inletts. Eller så var det bara ett bear market rally. Jag vill här reda ut begreppen.

Två vanliga begrepp för att beskriva marknaden är engelskans bull market och bear market. På svenska tjurmarknad och björnmarknad. Bull market innebär att trenden på marknaden är upp, att de stora indexen går upp. I en bear market faller indexen.

Det finns ingen standardiserad definition på bull market och bear market. Men ofta räknas en uppgång på minst 20 procent från index lägsta nivå som bull market och en nedgång på minst 20 procent från index högsta nivå som bear market. Vanligtvis avser man breda aktieindex som till exempel DJIA och S&P 500 i USA samt OMXS30, OMXSPI och AFGX i Sverige. Ibland talar man om upp- eller nedgångar som varar minst 2–3 månader och att det allmänna marknadssentimentet är positivt respektive negativt. Nobelpristagare Robert Shiller är dock kritisk till begreppen:

”People have spoken loosely of bear markets for more than a hundred years, but they didn’t generally attach a 20 percent definition to them. The bear-market label is based on a dangerously unscientific understanding of stock markets.”

Avsaknaden av enhetliga definitioner av bull market och bear market gör att statistik kring dessa begrepp är något spretig. En amerikansk studie av börsen under efterkrigstiden (1945–2016) visar att det har varit 11 bear markets i USA. Genomsnittlig längd var 16 månader och nedgångarna mellan -22 till -57 procent med ett genomsnitt på -34 procent. I genomsnitt inträffade en bear market vart femte år. De två värsta bear markets var i samband med subprime-krisen 2007–2009 (-57 procent) och efter it-bubblan (2000–2002 (-49 procent). Den längsta bear market var 36 månader, mellan maj 1946 till juni 1949.

Källa: Ibbotson 2015 Classic Yearbook och Moon Capital Management

I en bear market uppstår ibland ett så kallat bear market rally. Och det är precis vad det låter som; ett kraftfullt rally i en marknad där den övergripande trenden fortfarande är ned. Karakteristiskt för ett bear market rally är att optimismen återvänder och med den väcks förhoppningar om att en botten satts och att en ny bull market har inletts.

I en lista över de största procentuella uppgångarna intradag på S&P 500 i USA inser man snabbt att de har skett under några av marknadens absolut värsta bear markets: depressionen under 1930-talet, finanskrisen efter Lehman Brothers och covid-pandemin. För de 5 största bear market rallies hittar vi t ex åren efter it-bubblan med uppgångar på 12 till 24 procent. För åren efter Lehman Brothers var de fem största bear market rallies 15 till 21 procent. Innan marknaden vände ner igen.

S&P 500 intradag. Källa: Wikipedia

Det är i de längsta, djupaste och svåraste bear markets som marknaden producerar de kraftigaste bear market rallies. Bear market rallies är bedrägliga, de kan hålla på i veckor, även månader, innan marknaden vänder tillbaka ner. Andra öknamn för bear market rally är dead cat bounce och sucker rally. Uppenbarligen öknamn som uppkommmit under tider av grusade förhoppningar, besvikelse och bitterhet…

Bear market rallies 2007–2009. Källa: Scott Krisilov, Investing.com.

Hur vet man om marknaden har bottnat och börjat stiga för att inleda en ny bull market, eller om det bara är ett bedrägligt bear market rally som slutar i besvikelse? Tyvärr är det först när vi tittar i backspegeln som vi vet. Ett säkert tecken på att marknaden är tillbaka i bulltrend är helt enkelt: stigande toppar och stigande bottnar.

Så, frågan som de flesta av oss funderar över, har marknaden satt en botten och inlett en ny bullmarket? Eller är det bara ett bear market rally som kommer sluta i ny besvikelse? Som sagt, backspegeln kommer berätta för oss längre fram. För traders spelar riktningen på marknaden ingen större roll, man handlar i uppgång precis som i nedgång, men för buy-and-hold investerare är det naturligtvis påfrestande med bear markets.

To be continued.

/Jonas Bernhardsson

Läs också:

Lämna en kommentar