Uppdatering PPM och barnspar

Ännu har jag inte fått sparken av barnen som ansvarig för deras (tvingande) sparande. Födelsedagspengar och julklappspengar åker alltid direkt in i sparandet. Båda klagar över detta. Jag fortsätter att inte lyssna på dem och hoppas att de en dag kommer att tacka mig. Sonen som är 16 år är dessutom ovetandes om att hans studiebidrag numera också åker raka vägen in i sparandet varje månad. Hoppas han inte läser denna blogg.

Hur tänker jag? Ungefär som innan, långsiktigt, ganska offensivt och fokuserat med hög risk. Jag har sällan över 10 fonder. Fokus är fortfarande teknik, globalt och småbolag. Visst blev jag lite osäker när det var sektorrotation för ett tag sedan och min egen gubbportfölj passerades barnens, men jag gjorde faktiskt inga ändringar. Ibland kan ovilja till förändring vara värdefullt, ibland inte. PPM till vänster och barnspar till höger:

Min PPM och barnens fonder.

Sparandet sker i fonder som ligger i en ISK. Sparandet står i barnens namn. Saker som jag tittar på när jag väljer fond är: fondens inriktning, track record, Morningsstars fondbetyg, risknivå och fondavgift. Ofta får jag idéer här på Twitter av kunniga skribenter.

Avkastningen har ju varit grym minst sagt. Nästan 40 procent i barnens sparande YTD och 30 procent i PPM. Ärligt talat gör det mig lite förskräckt, för även om den rationella delen av min hjärna vägrar att extrapolera extrem avkastning så finns det trots lång erfarenhet av börsen andra delar – tänk Kahneman & Tversky och irrationellt beteende – av hjärnan som gladeligen extrapolerar och tar ut guld och gröna skogar i förskott. Disciplin och rimliga förväntningar är nyckeln.

Det finns de som har mycket bättre avkastning än jag. Och de som har sämre. Och sen finns det de som inte har något sparande alls. Det viktigaste är att ha en del av sparandet på börsen, tycker jag, så du över tid har en avkastning som är bättre än noll. Jag brukar tänka försiktigt 7–8 procent nominellt per år.

Jag jämför avkastningen på mitt sparande i första hand med noll, sedan med ett jämförelseindex och sist med någon tursam jäkel som har ännu bättre avkastning. På det sättet är jag nästan aldrig helt missnöjd, och ofta väldigt nöjd.

Hoppas du fick lite inspiration till ditt fondsparande!

Läs också:

/Jonas Bernhardsson

Lämna en kommentar