Lär dig ta förluster

För många nybörjare kan det kanske låta som ett märkligt råd. ”Vadå ta förluster? Jag ska väl lära mig ta vinster?!” Men vinsterna tar ofta (inte alltid) hand om sig själv. Det är förlusterna som triggar destruktiva beteenden hos investerare.

”Cut your losses and ride your winners” är ett av de vanligaste råden för både traders och investerare, så vanligt att det har blivit en klyscha. Men rådet är inte så lätt att följa som det kanske låter.

Antag att du har fem aktier i din portfölj. Tre av dem börjar gå upp, en ligger stilla och en börjar gå ned. Nybörjaren säljer de tre vinstaktierna och hoppas att de andra två vänder upp. Den erfarne investeraren behåller istället vinstaktierna och säljer de som går ner.

Nybörjaren väljer ofta att behålla sina förlustaktier och hoppas att de ”på lång sikt” kommer gå upp igen, åtminstone upp till break-even, och då kan han sälja direkt för då har han inte förlorat något. Han vill egentligen inte erkänna att han hade fel. Genom att undvika att sälja behöver förlusten inte realiseras, bekräftelsen på att han faktiskt hade fel. Philip Fisher beskriver det så här i Common Stocks and Uncommon Profits:

”There is a complicating factor that makes the handling of investment mistakes more difficult. This is the ego in each of us. None of us likes to admit that he has been wrong. More money has probably been lost by investors holding a stock they really did not want until they could ’at least come out even’ than from any other single reason.”

Ingen köper aktier för att man tror att de ska gå ner. Så för många nybörjare kommer det som en chock att aktien börjar rasa omedelbart efter att man köpt. Paralyserad och handlingsförlamad följer nybörjaren med i raset, oförmögen att tänka rationellt och följa sin plan. Mike Tyson sätter enkla ord på det som alla investerare har upplevt: ”Everyone has a plan until they get punched in the face.”

Legendariske tradern Jesse Livermore intervjuas av Lefevre i Reminiscences of a Stock Operator för 100 år sedan och är tydlig när han berättar om sina misstag:

”I did precisely the wrong thing. The cotton showed me a loss and I kept it. The wheat showed me a profit and I sold it. Of all of the speculative blunders there are few greater than trying to average a losing game. Always sell what shows you a loss and keep what shows you a profit.”

Det är alltså ointressant att titta på hur en aktie har utvecklats. Glöm det. Det är bara framtiden som är intressant. De aktier som har sämst förutsättning att stiga, relativt de andra innehaven, skall vara de första att säljas. Strunta i när de köptes eller hur de har utvecklats. Det spelar ingen roll. Gjort är gjort och endast bedömningen av framtiden spelar någon roll. Att lära sig ta förluster är helt avgörande för både traders och investerare. Tradern Ed Seykota förklarar i Market Wizards.

”The elements of good trading are: (1) cutting losses, (2) cutting losses, and (3) cutting losses. If you can follow these three rules, you may have a chance. Trying to trade during a losing streak is emotionally devastating. Trying to play ‘catch up’ is lethal.”

Fast visst ligger det en liten mental fälla här. Det är på något sätt ändå lättare att köpa en aktie som rasat från 100 kronor till 10 kronor och sedan stabiliserats där, eftersom man tycker man har en kurspotential på 90 kronor, man kan ju tiodubbla sin insats. Medan en aktie som stadigt och envist klättrat från 10 kronor till 300 kronor ger det bestämda intrycket av att vara en livsfarlig investering: titta bara på fallhöjden!

Det är en vanlig inställning hos oerfarna investerare att en aktie som har handlats på 100 kronor är köpvärd vid 80, billig vid 40 och ett fynd vid 20. Hur långt kan den sjunka egentligen frågar sig dessa investerare som har blivit fostrade i att tänka positivt. Svar: en aktie kan alltid sjunka till noll. Oavsett hur mycket en aktie har rasat så kan den alltid rasa ytterligare 100 procent.

Framtidsfabriken sjönk 50 procent från 100 kronor till 50 kronor. De som gick in på den nivån trodde kanske de hade gjort ett fynd (”nu kan den bara inte gå lägre”). Från denna kurs sjönk aktien på nytt 50 procent till 25 kronor. Nya fyndköpare strömmade till och aktien rasade ytterligare 50 procent till 12 kronor. Efter en ny rad halveringar av kursen och nya fyndköpare lade sig kursen till slut på 1 krona. Börshistorien är full av liknande exempel.

Framtidsfabriken mars 2000–december 2001. ”Nu kan bara inte gå lägre.”

En amerikansk tradinglegend, Richard Dennis, hävdar att 95 procent av hans sammanlagda vinster kommer från 5 procent av hans positioner. Det innebär att han i 95 procent av fallen haft fel och blixtsnabbt insett detta och gått ur positionen, medan han i de få vinstgivande positionerna hållit fast vid dessa och låtit dem finansiera sina förluster. Många investerare har liknande berättelser. George Soros uttrycker det så här:

”It’s not whether you’re right or wrong that’s important, but how much money you make when you’re right, and how much you lose when you’re wrong.”

Ett bra exempel på hur man kan skjuta ett säljbeslut framför sig är en historia i Why You Win or Lose av Fred Kelly. En man hade satt upp en fälla på gården för att fånga kalkoner. Framför fällan hade han lagt ett långt spår av majskorn för att leda kalkonerna in i buren vars dörr var upphissad och kopplad till ett snöre. När tillräckligt många kalkoner gått in i buren kunde han stänga luckan. Så en dag hade tolv kalkoner gått in i buren. Men en gick ut igen. Mannen tänkte att han skulle ha dragit i snöret när det var tolv kalkoner i buren. Han tvekade. Om han väntade en stund, skulle den kanske gå tillbaka in.

Medan han väntade på att den tolfte kalkonen skulle återvända gick två kalkoner till ut ur buren. Jag skulle nöjt mig med elva, tänkte han och ångrade sig. Om bara en av de två går tillbaka in, så drar jag i snöret. Under tiden som han väntade tog sig ytterligare tre kalkoner ut ur buren. Till sist stod han där med en tom bur.

Samma sak med förlustaktier. Istället för att ta förlusten, låser nybörjaren sig vid förhoppningen att aktien kanske kommer att rekylera upp. Om man bara når break-even så säljer man direkt. Och så rabblar man denna ramsa som ett mantra för sig själv, alltmedan aktien fortsätter att sjunka allt djupare: ”när jag när break-even säljer jag, när jag när break-even säljer jag…” Att inte ta ett beslut är också att ta ett beslut. Eller som tradern Ed Seykota uttrycker det: ”If you can´t take a small loss, sooner or later you will take the mother of all losses.”

Många investerare har strikta regler för hur de skall göra i säljsituationer. Om en position rör sig nedåt med en förlust på X procent så säljer de automatiskt genom en stop-loss-order, en stående säljorder som aktiveras vid en viss kurs. Det blir då inget känslomässigt beslut, utan en programmerad handling.

Så lär dig ta förluster. Du kommer ha nytta av det under hela din karriär som investerare.

/Jonas Bernhardsson

Läs också:

Lämna en kommentar