Lär dig ta vinster

För ett tag sedan gick jag igenom vikten av att lära sig ta förluster, något som är speciellt värdefullt för nybörjare. Men man behöver faktiskt också lära sig ta vinster.

Man blir aldrig fattig på att ta en vinst, lyder ett seglivat talesätt. Kanske det, men har du för bråttom med att ta vinster får du heller aldrig vara med på de riktiga kursvinnarna och ta de stora vinsterna.

Investerade du 10 000 kronor i Wallenstam i mars 2000 när it-bubblan sprack hade du haft 20 000 kronor i april 2002. Satt du istället kvar till hösten 2018 hade du haft över 600 000 kronor på kontot.

Köpte du Nibe i mars 2000 fördubblade du din investering på två år och sålde kanske. Det är ändå 100 procent upp. I så fall missade du en uppgång som innebar att din investering hade 100-faldigats fram till idag (2020). En 100-bagger.

Det var Peter Lynch som myntade uttrycket ten-bagger, aktier som tiodubblas. 100-baggers är alltså aktier som hundrafaldigas. Vad är det för aktier som kan hundrafaldigas? Ja, det är naturligtvis ett helt ämne i sig. I boken 100 Baggers redogör Christopher Mayer för hur han hittar dem.

Mayer menar bland annat att man ska leta efter företag med ekonomiska vallgravar – moats – ett begrepp som Buffett ofta använder. Exempel på moats är pricing power, kostnadsfördelar, skalfördelar, immateriella tillgångar som patent och brand m m. Det är alltså egenskaper som innebär tydliga fördelar jämfört med konkurrenterna och som möjliggör att företaget kan växa ifrån sina konkurrenter och dominera sin bransch.

Wallenstam och Nibe är två exempel från gamla ekonomin. Här är några exempel från IoT och FAANG. Kursutveckling från IPO (börsintroduktion) till 2018:

Sett i den backspegeln känns det såklart lite trist om man föll för frestelsen att realisera sin vinst när man trodde att ”nu kan den bara inte gå högre” efter att man fördubblat eller tredubblat sitt innehav.

Hittar du något som utvecklas bra, ett bolag som fortsätter att leverera ökad försäljning och vinst, så sitt på det bara. Krångla inte till det. Sitt kvar. Sitt. Sitt. Sitt. Legendariske tradern Jesse Livermore kom fram till samma slutsats för 100 år sedan. Han berättar i Reminiscences of a Stock Operator:

”It never was my thinking that made big money for me. It was always my sitting. Got that? My sitting tight!”

Även i Where Are the Customers’ Yachts? från 1940 grämer sig Fred Schwed över att han alltid sålde sina bästa innehav för tidigt:

”Then a long time later it turns out that I should have just bought them, and thereafter I should have just sat on them like a fat, stupid peasant. A peasant, however, which is rich beyond his limited dreams!”

Varför säljer man för tidigt? Ja, en vanlig orsak är helt enkelt att aktien har gått upp mycket – ”nu kan den bara inte gå högre” – och att du egentligen har dålig koll på vad bolaget borde vara värt. 

En annan vanlig situation är större börsras. Bolaget som du har koll på dras med i börsraset, du grips av panik och säljer av. Ett halvår senare står kursen högre än innan börsraset och du förbannar dig själv. ”Nästa gång…”

Ytterligare en vanlig situation är att det inte händer något med en aktie under lång tid. Bolaget utvecklas fint, försäljning och vinst går upp, guidning är bra. Men aktien står still. Du blir otålig, börjar tvivla på din analys och säljer av. Och så plötsligt sker en snabb uppvärdering under kort tid när marknaden rättar till sitt misstag, ibland utan någon speciell trigger. Det bara händer. Du hade rätt om bolaget, men blev otålig och osäker. Och sålde.

Hur ska man lära sig sitta kvar i sina vinnare? Ja, det är inte lätt. Men det är framför allt en faktor som är avgörande: conviction. Som investerare måste du vara övertygad – ha conviction – om vad investeringen är värd och vad den väntas kunna prestera. Du måste ha gjort din analys helt enkelt. Samtidigt måste du vara disciplinerad och kunna sitta kvar, och inte låta dig dras med i marknadens kast och blåsa runt som en plastpåse i vinden.

/Jonas Bernhardsson

Läs också:

Lämna en kommentar