Hur får man conviction?

Jag har tidigare skrivit om betydelsen av att lära sig ta vinster. Alla erfarna investerare vet att det är lätt att drabbas av svindel och tvivel när en aktie rusat och mångfaldigats i värde. För att rida sina vinnare hela vägen måste man ha conviction. Men hur får man det?

För att få conviction måste du göra din analys, men du behöver också ha disciplin.

Ta till exempel analys av en aktie. Du behöver lära dig vad företaget säljer, vilka behov det tillgodoser, vilka konkurrenterna är och hur företagets erbjudande skiljer sig från andra. Har företaget några konkurrensfördelar? Är affärsmodellen hållbar eller känslig för disruptiva förändringar? Hur ser intäktsströmmarna ut? Hur unikt är erbjudandet? Hur länge kan det förbli unikt? Kan det skyddas med patent? Finns det andra vallgravar? Kostnadsfördelar? Skalfördelar? Hur ser potentialen ut på marknaden, vilka volymer finns, hur snabbt växer marknaden och vilka marginaler kan man få? Kan företaget skala upp snabbt utan stora investeringar? Alla drivers som sedan blir omsättning och EBIT i slutändan och som kan motivera aktiekursen (eller inte).

Ett bra exempel på grundlig analys finns i boken The Big Short. Michael Lewis berättar historien om några investerare som analyserar marknaden för subprimelån och kommer fram till att den är på väg att krascha. Michael Burry är en av dem, en ensamvarg och läkare som bytt karriär till investerare. Som vuxen hade han fått diagnosen Aspergers syndrom, ett slags autism.

The Big Short.

Vad är Aspergers? 1944 publicerade den österrikiske barnläkaren Hans Asperger en artikel om en grupp barn med ett avvikande beteendemönster. Ett gemensamt drag han lyfte fram var bland annat mycket begränsade specialintressen. Några tecken på att du kan ha Aspergers syndrom:

  • Du har något specialintresse som du gärna vill ägna mycket tid åt
  • Det känns viktigt att göra saker på ett visst sätt eller i en viss ordning
  • Du är bra på att hitta intressanta detaljer som andra inte ser
  • Du lär dig ofta allt om ett visst område, t ex dinosaurier, tåg, bilar, astronomi eller liknande

Utan att förringa problemen med att ha Aspergers ligger det ändå nära till hands att konstatera att några av egenskaperna kan vara gynnsamma för en investerare som vill lära sig allt om något. Förmågan och benägenheten att dyka ner i kaninhålet och skärma av sig för att göra analys.

Lewis: “People with Asperger’s couldn’t control what they were interested in. It was a stroke of luck that Burry’s special interest was financial markets and not, say, collecting lawn mower catalogues.”

Säg nu att du har spenderat några månader i kaninhålet och nördat ner dig. Du kan allt om din investering. Du har gjort din analys, du är påläst. Du går runt barfota på kontoret med trumpinnar i händerna och lyssnar på hårdrock och följer exakt i detalj hur många bolånetagare som inte klarar av att betala räntor och amorteringar på sitt hus i Tuscumbia, Alabama under september månad och vilken hävstång det har på papper som MBS, CDO och CDS. Kort sagt, du har örnkoll.

Men även om du är påläst kommer du ändå att ansättas av tvivel. Tvivel fräter. Tvivel gör att du fortsätter läsa på ännu mer, men tvivel försvinner aldrig helt. Tvivel tillhör en investerares vardag, tillsammans med osäkerhet, panik, önsketänkande, ego och impulser. För att nämna några. För att bemästra dessa fiender och inte blåsa runt i vinden som en plastpåse behöver du disciplin.

Strangers On a Train.

Disciplin är något man får öva sig på. Några har det mer nedärvt, andra behöver lära sig. Ett sätt är att vara uppmärksam på sina kognitiva biaser, sitt irrationella beteende. Är man inte disciplinerad i sina investeringar är det lätt att bli velig.

Ett klassiskt exempel på velighet finns i Hamlet av Shakespeare där den unge prinsen i sin berömda monolog om att vara eller inte vara aldrig lyckas komma till skott utan bara analyserar sönder allting och landar i velighet och obeslutsamhet.

Så gör din analys. Grundligt. Michael Burry-style. Försök sedan vara disciplinerad. Buffett: ”Only when you combine sound intellect with emotional discipline do you get rational behavior.”

/Jonas Bernhardsson

Läs också:

Bilder: Christian Bale som Michael Burry I filmen The Big Short baserad på boken med samma titel av Michael Lewis.

GIFF: Klassisk scen från filmen Strangers On a Train av Hitchcock där Bruno håller ögonen på Guy i en tennismatch.

Lämna en kommentar