It-bubblan 2000

Nu i mars är det ett år sedan börsraset i pandemin härjade som värst. Och så är det 21 år sedan it-bubblan sprack. Efter 1990-talets börsfest och galna värderingar nyktrade marknaden till slut till, som den alltid gör förr eller senare, och började justera ner börsvärden till de förväntade vinster som aldrig kom. Raset blev upp till 70 procent från toppen den 6 mars 2000. Ericsson var ett blysänke.

Börsfester är roliga och galna och förmögenheter skapas, såväl flyktiga som mer bestående. Men börsen kan också vara brutal. Och när värderingar drar iväg finns det på sikt bara två möjliga utfall: värden faller för att möta mediokra vinster, eller vinster stiger för att möta värderingar. Inga bubblor varar för evigt, och inga bolag kommer vara undervärderade för evigt.

Värderingarna idag är historiskt höga, precis som de var 2000. Så det ligger nära till hands att slentrianmässigt dra bubbelkortet även denna gång. Men som vanligt är det aldrig riktigt så enkelt. Det vi ser idag är den andra vågen av digitalisering och internet. I första vågen såg vi pionjärer som Jim Clark, Steve Jobs, och Bill Gates. I Sverige hade vi egna rock-stars med Johan Stael von Holstein, Jonas Birgersson, Kajsa Leander och Ernst Malmsten.

Idag har Hinklarna tagit över. Få vet vem Bert Hinkler är. Bert var den andra personen att flyga solo över Atlanten, efter Charles Lindbergh. Bert Hinkler var en typisk nummer två. Hinkler flög bättre, rakare och mer ekonomiskt. Han vidareutvecklade och förbättrade en historisk pionjärinsats. Men få vet vem det är. Först kom alltså pionjärerna, sen kom Hinklarna.

Bert Hinkler

21 år efter it-kraschen har vi en liknande situation. Hinklarna har tagit över. Ingen höjer på ögonbrynen idag över Leander & Malmstens affärsidé att sälja märkeskläder på nätet. Jim Clarks revolutionära idé att inte bara sälja utan även distribuera digitala produkter och tjänster via nätet tycker alla är en självklarhet. Tänk streamingtjänster och SaaS-bolag. Och vad händer när alla till slut är på nätet? Sprays sociala forum var nytt då, idag är Facebook standard.

Eller som entreprenören Marc Andreessen säger: “Every failed idea from the dotcom bubble would work now.”

FAANG har gått i spetsen för andra vågen av lyckade it-företag. Och när jag skriver lyckade menar jag att deras vinstutveckling har fyllt upp kostymen. De levererar. Och när vinsterna exploderar blir halveringstiden på p/e-talen allt kortare.

Jeff Bezos har visat sig vara både en pionjär och en Hinklare. Amazon störtade i it-kraschen men reste sig som fågel Fenix ur askan och återuppstod. Likadant gjorde Apple. Båda bolagens marknadsvärde är top 5 i världen idag. Amazons aktie kraschade i mars 2000, men var du med på IPO 1997 har du ändå fått en total avkastning på 120 000 procent.

Amazon och Apple 2007–2020.

Sverige var ett pionjärsland på 1990-talet, och vi är det idag i andra vågen. De flesta känner fortfarande igen namnen på de svenska pionjärerna från slutet av 1990-talet, men få utanför finanstwitter vet vem Martin Carlesund är, och då är han ändå VD för Evolution Gaming, vars bolagsvärde i tysthet tagit sig in på top-10 i Sverige. Hinklarna har tagit över.

Men visst bubblar det på andra håll 2021. Som vanligt är det lätt att förledas av slagkraftiga och sexiga narrativ om marknadsdominans, multipelexpansion och världsherravälde. Mundus vult decipi – ergo decipitatur: världen vill bli förförd, låt den därför bli förförd. Så man får göra som man alltid har gjort, läsa bolagsrapporter och försöka hålla huvudet kallt. Fokusera på försäljning och vinst. Och vara försiktig när narrativet drar iväg alltför mycket från siffrorna.

/Jonas Bernhardsson

Läs också:

Lämna en kommentar