Börsens anomalier och vad är en anomali?

Igår handlades Apple och Tesla efter split. Kurserna steg. Det har varit en del diskussioner om att en split kan vara kursdrivande. Senaste exemplet var när Tesla-aktien rusade efter att de aviserat en split.

Men är en split kursdrivande? Svaret är ja och nej. Vi får skilja mellan pris och värde. En split kan driva kurs, men driver naturligtvis inte bolagets värde.

Vad är en split? Enkelt uttryckt ökar man antalet aktier, vilket innebär en sänkning av det nominella värdet per aktie. I praktiken går det till så att aktieägarna helt enkelt erhåller fler aktier. Om aktiekapitalet är 100 Mkr, fördelat på en miljon aktier, ger det ett nominellt värde på 100 kronor per aktie. En split på 2:1 sänker då det nominella värdet till 50 kronor per aktie, samtidigt ökar antalet aktier till två miljoner.

Säg att du har en tusenlapp. En sedel som är värd tusen kronor. Du växlar in den till tio hundralappar. Har du fått mer pengar plötsligt? Nej, såklart inte, du har fått fler pengar, men inte mer. Visserligen kan det ändå vara värdefullt för dig om du ska handla och butiken inte kan växla en tusenlapp, men tar en hundralapp.

Varför gör man en split? Ja, anledningen är enkel, man vill underlätta handel i aktien. Om kursen dragit iväg för mycket och står i tusentals kronor kan en split göra att aktien blir mer likvid.

En kul historia om split är Warren Buffetts och Charlie Mungers investmentbolag Berkshire Hathaway som Buffett började köpa in sig i 1962. Då var aktiekursen 7,5 dollar. Bolaget har haft en genomsnittlig tillväxt sedan dess på runt 20 procent årligen. Så aktiekursen har dragit iväg, minst sagt.

Men Buffett och Munger tycker inte att en split tillför något värde och har därför envisats med att inte göra en. Det har resulterat i en aktiekurs för Berkshire Hathaway A på över 300 000 dollar, motsvarande 3 miljoner kronor (det finns även Berkshire Hathaway Inc Class B. I den aktien gjordes en split med villkoren 50:1 under 2017).

Anyway, att aktiekursen drar iväg när en split aviseras (och genomförs) är för en värdeinvesterare galet. Ändå händer det emellanåt. Faktum är att det är en av börsens omdiskuterade så kallade anomalier.

Vad är en anomali? En anomali är inom vetenskapsteorin något som strider mot en allmänt accepterad teori (i detta fallet effektiva marknadsteorin). För att lösa en anomali kan det därför krävas en grundläggande omstrukturering av befintliga teorier. Filosofen Karl Popper menade att anomalier är nödvändiga för vetenskapens utveckling.

Sammanfattning: en split påverkar inte bolagets inneboende värde, men kan påverka aktiekursen. Att aktiekursen drar iväg i samband med en split är följaktligen fel om vi pratar om värde, men ibland rätt om vi pratar om marknadens kortsiktiga irrationalitet.

I nästa blogginlägg ska jag gå igenom de mest omdiskuterade anomalierna.

/Jonas Bernhardsson

Läs också:

Boktips:

Lämna en kommentar