Avslut 2020 PPM och barnspar

Igår var årets sista börsdag och det innebär att nådens år 2020 är avslutat. Det har varit ett minst sagt omtumlande år och jag får svindel bara av att tänka på allt som har hänt. Här är en summering av hur avkastningen blev.

Faktum är att trots all dramatik gjorde jag få förändringar i både PPM och barnens fondportföljer. Fokus är fortfarande på teknik, globalt och småbolag. Portföljerna är koncentrerade. Barnen är 16 och 12 år och lyckligt ovetandes om svängningarna i deras ackumulerade sparande från julklappar och födelsedagar. PPM slutade på +39 procent för 2020 och barnens sparande på +49 procent.

Att en fondportfölj går upp nästan 50 procent under ett år är naturligtvis häpnadsväckande. Jag har absolut noll förväntningar på att upprepa det, utan är istället inställd på en betydligt mer medioker utveckling framöver, sannolikt med lite nedställ. Vi får se. Som vanligt vet man inte. När jag funderar över vad 2021 kommer att föra med sig tänker jag på ett favoritcitat som jag ofta påminns om:

”The thing that most affects the stock market is everything.”
– James Palysted Wood

Jag påminns också om den något fåfänga uppgiften att försöka spå vad som kommer hända med börsen på kort sikt. Nobelpristagaren Paul Samuelson nailar det när han sa att marknaden är så svår att förutspå eftersom så många smarta människor försöker göra just det.

För er som har allt sparande i fonder tycker jag man ska göra som John Bogle alltid sa, att man ska inte fundera så mycket på allt detta, det är inte värt besväret, utan bara fortsätta med sitt sparande – stay the course.

Sparandet är fördelat enligt följande, barnspar till vänster och PPM till höger:

Barnens fonder och mitt PPM.

Som vanligt – och som jag brukar skriva – jämför jag avkastningen på mitt sparande i första hand med noll, därefter med index och sist med någon tursam jäkel som har ännu bättre avkastning. På det sättet är jag nästan aldrig helt missnöjd, och ofta väldigt nöjd.

Hoppas du fick lite inspiration till ditt fondsparande.

God jul & gott nytt år och var rädda om er.

/Jonas Bernhardsson

Läs också:

Lämna en kommentar