Människors och marknaders galenskap

Det har varit en galen vecka. Short story: hedgefonder som har blankat aktier har fått en rad käftsmällar. Snabbkurs för dig som inte vet vad blanka innebär: att blanka eller korta innebär att man lånar och säljer en aktie; det är alltså ett sätt att spekulera i nedgång och trycka ner kurser, och raka motsatsen till att köpa och äga en aktie.

Så hedgefonder har blankat, och småsparare och andra investerare har gått samman i stora grupper på sociala forum och börjat köpa i blankade aktier. Resultatet blir sjuka kursuppgångar när köptrycket börjar driva upp kurser och hedgefonder måste köpa tillbaka för att täcka sina positioner.

Modus Operandi? Förvånansvärt enkelt faktiskt. Rangordna de mest blankade aktierna, gärna aktier med sämre likviditet (tunn handel), samla så många småsparare, kompisar och andra investerare i ett socialt forum som Reddit och börja köpa. Sätt på dig ett pannband och sprid ordet. Vänta på att hedgefonderna får panik och blir tvingade att täcka upp sina positioner och sen – pang rakt upp i himlen.

Sönderblankade bolag har handlats upp 400–500 procent på en dag på handelsplattformar som Robinhood. Gamestop rusade från $17 till $340 under ett par veckor. AMC från $5 till $20.

Det som har hänt är intressant, för det har drivit en omdiskuterad mekanism på marknaden till sin spets. När den globala byn är en verklighet och alla är uppkopplade drivs priser av flöden på ett sätt vi aldrig sett innan. Det sätter i sin tur spotlighten på en rad besvärliga frågor. Är Reddit-kollektivet hjältar? Gerillahandlare på småspararnas sida? Är hedgefonder skurkar?

Är det OK för hedgefonder att driva ner kurser genom att blanka, men inte OK för en armé av småsparare att driva upp kurserna genom att köpa? Är det OK att George Soros knäcker Bank of England och håvar in 20 miljarder kronor när han blankar den brittiska valutan? Är det OK att Michael Burry blankar subprimelån och tjänar 10 miljarder kronor åt sig själv och sina investerare? Är det OK att Elon Musk taggar Bitcoin på Twitter och kryptovalutan rusar nästan 20 procent på ett dygn? Är det OK att fondförvaltare berättar om vilka bolag de tror starkt på? Är det OK att nätmäklare blockerar handel i bolag som tjurrusar för att hedgefonder förlorar pengar när de måste täcka upp?

Amsterdam Bourse någon gång på 1600-talet

Organiserad börshandel är drygt 400 år gammal. Världens äldsta aktiebörs anses Amsterdambörsen vara. År 1602 emitterade Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) sina första aktier på Amsterdam Bourse. Liknande handelsplatser för värdepapper har visserligen funnits sedan 1300-talet i Venedig och Florence samt i Antwerpen, men Amsterdambörsen anses vara den första moderna börsen med reglerad handel av värdepapper.

En hel del har hänt under dessa 400 år, både galna bubblor och krascher. Och samtidigt är det samma mekanismer med köpare och säljare som möts på en marknad för att förhandla om priset på en standardiserad vara (aktier). Känslor som girighet och rädsla – greed and fear – fanns för 400 år sedan och finns idag. Kortsiktiga flöden driver priser. På lång sikt rättar marknaden till sina misstag, men på kort sikt kan det mesta hända.

/Jonas Bernhardsson

Läs också:

Keith Gill Drove the GameStop Reddit Mania

Illustration: Keith Gill, trader (WSJ)

Lämna en kommentar