One Up on Wall Street

Legendariske fondförvaltaren Peter Lynch skriver på ett enkelt, praktiskt och underhållande sätt om hur han letar efter köpvärda aktier. En klassiker om sunt förnuft och investeringar.
Författare: Peter Lynch

Köp boken på Amazon
Köp boken på Adlibris

Köp boken på Bokus

En av de första böckerna jag läste om investeringar, och den gjorde ett stort intryck. Lynch var en väldigt framgångsrik fondförvaltare på Magellan på 80- och 90-talet. Han lyckas här göra ett emellanåt svårt ämne både enkelt och roligt och visa att mycket handlar om sunt förnuft. För mig är det en bok att inspireras av.

Peter Lynch brukade säga att man ska titta sig omkring i vardagen och se om det finns några nya spännande produkter eller tjänster som verkar populära. Hittar du något som verkar intressant får du läsa på om bolaget och lära känna det. Men bara för att du gillar Netflix är det inte en tillräcklig analys för att köpa aktien. Du måste gå igenom bolaget. Investera bara i det du känner till, sa Lynch. Och det är något alla kan göra. Det som krävs är lite uppmärksamhet och sunt förnuft.

Fler boktips här

Lynch har myntat uttrycket ten-bagger. Begreppet kommer ursprungligen från baseboll och Lynch använde det för en investering som tiodubblats i värde. Hans inställning till dessa investeringar är att man inte behöver speciellt många av dem för att lyckas bra med sin aktieportfölj. Faktum är att man kan misslyckas med många aktier, bara man hinner ut i tid samt har ett par ten-baggers.

Hur hittar man de bästa aktierna? Lynch säger att du hittar dem på ditt jobb, bland dina intressen och hobbys. Din familj och dina vänner är en annan källa, liksom företagen i din hemstad. Om du har ögonen åtminstone halvöppna kan du upptäcka bra företag i din närhet långt innan de stora långsamma institutionerna gör det, menar Lynch. Han delar in intressanta företag i sex olika grupper och beskriver dem utförligt i One Up On Wall Street

  1. Långsamt växande företag – slow growers – vars vinster växer i takt med BNP, ofta bra utdelning och direktavkastning.
  2. Växande företag – stalwarts – vars vinster växer stadigt med 10-12 procent.
  3. Snabbväxande företag – fast growers – små aggressiva företag vars vinster växer med 20 till 25 procent.
  4. Cykliska företag – cyclicals – konjunkturkänsliga företag. Timing är viktig.
  5. Turnarounds – företag som har gått dåligt men som står inför en sannolik vändning.
  6. Företag med låg värdering av substansen – asset plays.

En framgångsrik investerare bör enligt Lynch vara tålmodig och envis, ha gott självförtroende men samtidigt sunt förnuft och ödmjukhet och kunna erkänna misstag, ha en viss distans till aktiemarknaden och undvika att dras med i dess humörsvängningar samt ha tålamodet att göra egen analys och ta reda på fakta istället för att lita på magkänslan. Slutligen måste han kunna ta beslut utan att ha fullständigt beslutsunderlag.

Peter Lynch är ofta citerad i finansböcker. Här är några av mina favoritcitat:

“The trick is not to learn to trust your gut feelings, but rather to discipline yourself to ignore them. Stand by your stocks as long as the fundamental story of the company hasn’t changed.” 

“Know what you own, and know why you own it.”

“If you can follow only one bit of data, follow the earnings – assuming the company in question has earnings.”

“Go for a business that any idiot can run – because sooner or later any idiot probably is going to be running it.”

“Understand the nature of the companies you own and the specific reasons for holding the stock. (“It is really going up!” doesn’t count.)”

“This is one of the keys to successful investing: focus on the companies, not on the stocks.”

”In the long run, there’s a 100 % correlation between what happens to the company and what happens to the stock.”

“Invest in What You Know.”

Lynch är en legend bland investerare. Varför slutade han? För den bästa av anledningar: för att spendera mer tid med sin familj. Lynch har sagt att det inte är många som på sin dödsbädd ångrar att de inte spenderade fler timmar på kontoret.

Det här boken är en av mina favoriter och jag brukar rekommendera den. Jag skriver om Lynch både i Investeraren och Investera som mästarna.