Fondskola – del 2

Här i Fondskola – del 2 hittar du mina egna fondval, fonder som jag sparar i själv eller till barnen. De finns med i olika kombinationer i ISK, KF och pensionssparande (PPM). Listan revideras med jämna mellanrum.

Mina egna fondval:

Hur gör man?

Det finns många olika sätt att spara i fonder. Du kan starta ett VP-konto (Värdepapperskonto) hos en nätmäklare, eller ett ISK (Investeringssparkonto) eller en KF (Kapitalförsäkring) och ha din fond i en av dessa. Du kan även köpa en fond direkt via fondbolaget. Alla banker erbjuder en fondservice idag. Se upp med avgifterna bara.

Jag rekommenderar att ha fonden i en ISK eller spara direkt via fondbolaget. Börja gärna spara till barnen tidigt, beloppet spelar inte så stor roll, det är viktigare att man kommer igång och får tiden på sin sida. Och glöm nu inte att göra ett aktivt val i PPM.

Råd för fondsparande

Egentligen är de vanligaste råden för att spara i fonder ungefär samma som att för att spara direkt i aktier. Men det är vissa saker man bör se upp extra mycket med, som till exempel fondens förvaltningsavgifter. Här är mina råd.

1. Tänk långsiktigt

Standardrådet när det gäller investeringar, så ofta upprepat att det blivit en klyscha. Men det är trots allt ett utmärkt råd. Historisk statistik visar att börsen avkastar runt 8-10 procent per år. Men många missförstår detta och tror att köper jag en fond idag så kan jag räkna med en ränta på minst 8 procent per år. Så är det naturligtvis inte.

Fonden kan börja gå ner dagen efter du köpt dina andelar. Efter ett par år kanske den har sjunkit med en tredjedel eller ännu mer. Allt kan hända på kort sikt. Men det fina är att man har tiden på sin sida. På lång sikt går börsen alltid upp. Så tänk långsiktigt, minst 10 år. Helst ännu längre, 20 till 30 år. Spara till pensionen. Spara till barn och barnbarn.

2. Spara regelbundet

Ännu ett råd som upprepats så många gånger att det blivit en klyscha. Vad är det för skillnad mellan att placera allt på en gång och att spara lite grand regelbundet? Anledningen är återigen risken med aktier. På lång sikt vet vi av historien att ett direktägande i värdeskapande verksamhet är en väldigt fin investering över tid. Men på kort sikt kan vad som helst hända.

Hösten 2008 gick den amerikanske investmentbanken Lehman Brothers i konkurs och startade en global finanskris med kraftiga börsras. I mars år 2000 kulminerade IT-bubblan och sprack. Stockholmsbörsen föll med två tredjedelar. Under måndagen den 19 oktober 1987, även kallad Svarta Måndagen, rasade börsen 24 procent på en enda dag. Så ser verkligheten ut. Det här är händelser som ofta är svåra eller omöjliga att förutspå, speciellt för en fondsparare.

Men det fina med att investera regelbundet är att du kraftigt reducerar risken för att köpa på en topp. Ett enkelt råd, med andra ord.

3. Leta efter låga avgifter

Ja, det låter som ett tråkigt råd. Det spelar väl ingen roll om fonden kostar 1,5 procent eller 2,5 procent per år så länge fonden går bra? Men det är just det, eftersom bara ett fåtal fonder slår index är låga kostnader avgörande för din långsiktiga totala avkastning.

Till exempel, en fond som avkastar 5 procent per år kommer med en förvaltningskostnad på 2 procent att ta 40 procent av din avkastning medan en fond som bara kostar 1 procent bara tar 20 procent av din avkastning. u lägre kostnader desto större sannolikhet att du fåren bra avkastning över tid. Det är därför som avgiftsfria indexfonder är en sådan bra placering på lång sikt. 

4. Börja spara tidigt

Många börjar få lite bråttom runt 40- till 50-årsåldern med sitt pensionssparande. Då gör man lätt misstaget att leta efter en hög avkastning. Genom att istället börja tidigt, även med ett mer blygsamt sparande, får man tiden på sin sida och även med mediokra avkastningar så kan man med ränta-på-ränta uppnå en jättefin total avkastning på sitt sparande.

Så börja spara tidigt, ju tidigare desto bättre, spara regelbundet och tänk långsiktigt.

5. Bestäm dig för vilken risk du vill ha

Ett svårare råd att genomföra i praktiken kanske. Men du behöver ta reda på vilken typ av investerare/sparare du är. Letar du efter hög avkastning får du en hög risk automatiskt, och vill du ha en låg risk får du leva med en lägre avkastning. Som någon sade, du får välja mellan om du vill äta gott och sova dåligt eller sova gott och äta dåligt. Du kan inte ha båda. Så tänk efter noga.

Ett enkelt sätt att få ner risken är att sprida ditt sparande i många olika fonder. Sprid mellan branscher, länder och indexfonder. Enklaste sättet att få mycket stor spridning är att spara i en indexfond.

6. Välj fonder med omsorg

Ja, det säger sig självt. Du behöver läsa på lite. Men det är kanske inte så lätt om man inte har kunskapen. Då säger jag så här: titta åtminstone på två saker. Har fonden haft en bra utveckling de senaste 3-5 åren? Hur stor är den årliga förvaltningskostnaden? Det har du de viktigaste grunderna.

Enkelt uttryckt letar du efter en fond med en stabil (små svängningar) och god utveckling de senaste åren samt har låga förvaltningskostnader. Vanliga förvaltningskostnader ligger mellan 1-2,5 procent, genomsnittet runt 1,4 procent. Just kostnaderna missar många, men det kan vara det som i slutändan efter 30 års sparande helt och hållet skiljer en bra avkastning från en dålig.

7. Är du ointresserad? Har inte tid? Välj en indexfond

Det här är mitt standardråd till alla som inte är intresserade av att sätta sig in i denna djungel. Vill du ha börsens långsiktiga avkastning men har inte tid eller ork för att läsa på? Spara i en avgiftsfri indexfond. Köp och lägg i byrålådan.

Sammanfattning – mina tips för fondsparande

  1. Tänk långsiktigt, minst 10 år. Helst längre.
  2. Spara lite grand regelbundet, snarare än mycket vid få tillfällen.
  3. Leta efter låga avgifter.
  4. Börja spara tidigt.
  5. Bestäm dig för vilken risk du vill ha.
  6. Välj fonder med omsorg.
  7. Är du ointresserad? Har inte tid? Välj en indexfond.

Lycka till!

↑ Tillbaka till toppen