Kom igång!

Här får du hjälp med det praktiska som krävs för att ta tag i ditt sparande och dina investeringar. Oavsett om du letar efter ett vanligt räntesparande för dig själv, för barnen eller barnbarnen eller vill placera företagets likviditet med insättningsgaranti eller få råd i fonddjungeln eller bygga upp en egen aktieportfölj – här finns allt du behöver för att komma igång.

 

De 4 vanligaste frågorna för aktiesparande

  1. Vad behöver jag?
  2. Hur stort kapital krävs?
  3. Vilken mäklare ska jag välja?
  4. Vilket slags konto ska jag ha?

 

1. Vad behöver jag?

För aktiesparande behöver du två saker: ett sparkapital och ett aktiekonto hos en mäklare. För vanligt räntesparande, med eller utan insättningsgaranti, räcker det med att välja ett sparkonto nedan.

 

2. Hur stort kapital krävs?

Det finns ingen undre gräns egentligen, men för att bygga upp en aktieportfölj tycker jag gott att du av praktiska skäl kan vänta tills du har sparat ihop till minst 10.000 kr. För vanligt räntesparande kan du börja när du vill.

 

3. Vilken mäklare ska jag välja?

Det finns flera olika mäklare att välja mellan och de har alla lite olika erbjudanden, så du får jämföra villkor, courtage (kostnader för att köpa och sälja aktier) samt utbud och service m m. De tre vanligaste idag är Avanza, Nordnet och Aktieinvest.

Här kan du jämföra olika nätmäklare

Jag använder mig sedan många år av Avanza som jag tycker är en fantastiskt bra nätmäklare. Mycket låga priser (ofta helt avgiftsfritt), ett väldigt stort utbud av tjänster och en riktigt bra service. Ska jag välja en nätmäklare som jag rekommenderar får det därför bli Avanza.

Här kan du anmäla dig som kund hos Avanza

 

4. Vilket slags konto ska jag ha?

Du behöver ett aktiekonto för att kunna handla med aktier. Det finns tre slags olika aktiekonton:

  • Traditionellt Värdepapperskonto (VP-konto)
  • Kapitalförsäkring (KF)
  • Investeringssparkonto (ISK)

Den största skillnaden är skatten. I ett VP-konto betalar du 30 procent skatt på alla dina vinster. Förluster är avdragsgilla mot vinster. I KF och ISK betalar du en schablonskatt baserat på hela innehavet. För 2017 är skatten 0,375%.

Läs mer om skillnaderna mellan Aktie- & Fondkonto, KF och ISK här

Till exempel, för en aktieportfölj på 100.000 kr som under ett år stigit med 10% i värde (10.000 kr) beräknas skatten på ett vanligt VP-konto så här:

   10.000 kr x 30% = 3.000 kr

Samma aktieportfölj beskattas i en KF eller ISK så här:

   100.000 kr x 0,375% = 375 kr

Normalt sett är alltså en ISK eller en KF billigare än ett traditionellt VP-konto. Undantaget är om avkastningen är väldigt låg, som i till exempel räntesparande (se lite längre ner). Se bara till att kontot är avgiftsfritt. Jag rekommenderar att öppna ett avgiftsfritt Investeringssparkonto (ISK).

Öppna ett avgiftsfritt ISK här

 

Vad ska jag investera i?

Nu börjar det egentliga arbetet, att leta efter efter investeringar. Ett bra sätt att tänka på är att dela in sparande och investeringar i olika riskklasser. Räntesparande har låg risk, investeringar i aktier innebär alltid risk. Jag brukar tänka grovt förenklat så här: 

Sparform Risk och möjlig avkastning Kostnad (ca)
Räntekonto med insättningsgaranti Obefintlig risk och mycket låg avkastning 0%
Räntekonto utan insättningsgaranti Låg risk och låg avkastning 0%
Indexfond Medel risk och möjlighet till god avkastning 0-1%
Aktiefond Medel risk och möjlighet till hög avkastning 0,5-2,5%
Egen aktieportfölj Medel risk och möjlighet till hög avkastning 0%

 

För minimal risk – välj räntesparande

Vill du ha minimal risk är det räntesparande med insättningsgaranti som gäller. Risken i detta sparande är i praktiken obefintlig. Men... de flesta bankerna erbjuder idag en rörlig inlåningsränta på 0 procent. Letar du lite kan du hitta räntor på 0,25-0,3 procent. Binder du din inlåning på 12-24 månader kan du komma upp i knappt 1 procent. Insättningsgaranti innebär att du får tillbaka ditt sparkapital upp till 950.000 kronor per institut vid en konkurs.

Här hittar du räntesparande med insättningsgaranti

Letar du ytterligare kan du hitta räntor runt 3-4 procent och till och med ännu högre. Men då får du ingen insättningsgaranti. Går finansinstitutet i konkurs kan du förlora delar av eller hela ditt innestående kapital. Risken för att det ska hända är ofta väldigt låg, men inte obefintlig. Har man ett stort sparkapital som man vill placera i räntesparande tycker jag dessutom att man ska sprida riskerna. Dels ska man inte ha mer än 950.000 kronor hos något institut (gränsen för insättningsgarantin) och dels kan man fördela sparandet på 2-3 olika institut.

En bra inlåningsränta hittar du hos 4Spar

Även ViaSpar erbjuder en bra sparränta

OBS: det är en sak du bör tänka på om du väljer räntesparande. Med dagens låga räntor är ISK (eller KF) mindre lämplig eftersom den fasta skatten äter upp räntan. Din årliga avkastning behöver överträffa 1,25% för att en ISK eller KF ska vara billigare än ett traditionellt VP-konto.

Så vill du ha ett räntesparande öppnar du helt enkelt bara ett vanligt konto via någon av länkarna ovan.

 

Investera i aktier med låg risk – välj en indexfond

Vill du investera i aktier men har inte riktigt tid eller intresse för det samtidigt som du kanske vill ha låg risk, rekommenderar jag en indexfond. En sådan fond investerar i de aktier som utgör index. Du slipper att betala för aktiv förvaltning och får en fond med bra riskspridning som helt enkelt bara följer index. Köp och lägg i byrålådan. Låter tråkigt kanske, men över tid ger det en mycket fin utveckling och du slipper framför allt att betala för aktiv förvaltning.

Vilken avkastning kan man få i en indexfond? Historiskt så har börsen stigit med 8-10 procent per år, men variationerna är mycket stora och det finns gott om exempel då börsen backat under ett eller flera år. Så nyckeln till framgångsrikt sparande är återigen riskspridning samt långsiktighet. Läs mer om fondsparande i min fondskola.

Ska jag välja en indexfond så väljer jag Avanza Zero som precis som fondnamnet säger inte kostar någonting. Med andra ord, fonden följer Stockholmsbörsens utveckling och är alltså helt gratis, utan dolda avgifter. Billigare än så kan det inte bli.

Börja spara i Avanza Zero – helt utan avgifter

"Du slipper att betala för aktiv förvaltning och får en fond som
helt enkelt bara följer index"

 

Öka risken – investera i investmentbolag

Om du vill öka risken lite kan du investera  i de svenska investmentbolagen som till exempel Investor, Industrivärden eller Öresund för att nämna några. I praktiken får du ett slags aktivt förvaltad aktiefond, fast ofta med lägre förvaltningskostnad och bättre resultat. Därefter kan du bygga ut din aktieportfölj genom egna aktiva val av aktier allteftersom du börjar lära dig mer och på så sätt försöka få en ännu bättre avkastning.

Här hittar du en lista över de svenska investmentbolagen

 

Hoppa över allt arbete – ta rygg på en bra fond

Bygg din egen fond utan att göra research. Gå in på Finansinspektionens hemsida och leta upp en fond du tycker är bra. Enligt lag är alla fonder skyldiga att redovisa sina innehav, därför är det enkelt att ta reda på hur fonden har investerat.  Bygg sedan din egen aktieportfölj och fördela ditt kapital motsvarande fondens fördelning. På sikt kommer din egen fond ha samma utveckling som den professionellt förvaltade fonden, fast med skillnaden att du får behålla den administrativa avgiften själv. Över tid kommer detta att innebära en väldigt stor skillnad i avkastning.

Här hittar du Finansinspektionens register om fondinnehav

 

Ta lite mer risk – och öka dina möjligheter

Efter ett tag när du blivit allt mer kunnig och intresserad kommer du att börja bilda dig en egen uppfattning om olika aktier. Kanske kommer du att öka innehavet i en viss aktie som du tror mer på och minska i en annan som du tror mindre på. Ett sätt att hitta investeringar är att läsa aktiebloggar. Genom att följa en egen investeringsstrategi ökar du ditt risktagande och därmed också dina möjligheter till en bättre avkastning.

Här hittar du mina bästa länkar

Här hittar du de aktiebloggar jag följer

 

Sammanfattning – räntesparande

Steg 1: Öppna ett sparkonto med insättningsgaranti

Steg 2: Öppna ett sparkonto utan insättningsgaranti

Steg 3: Sätt in pengar

 

Sammanfattning – spara i aktier

Steg 1: Öppna ett aktiekonto hos en nätmäklare

Steg 2: Öppna ett avgiftsfritt ISK

Steg 3: Sätt in pengar

 

↑ Tillbaka till toppen

Läs aktieskolan

Investeraren - Aktieskola

Läs också analysskolan

Investeraren - Analysskola

Läs också Fondskola

Fondskola - Investeraren

©2017 Investeraren.se. All Rights Reserved. Producerad av OJ Form & Kommunikation.

Search